That kind of ‘aaaa!’ moment. And puff pastry.

Stiti momentele de felul asta? Pentru mine, sunt cele in care gatesc ceva si  – atunci cand iau prima muscatura – am revelatia reusitei.  Temperatura mancarii e perfecta, aromele se intrepatrund si se ‘imping’ in fata una pe cealalta, culorile si gusturile sunt perfect echilibrate.  Asa am patit si in weekend-ul asta, cand am facut tot felul de experimente cu puff pastry (va sa zica flake pastry, aluat frantuzesc, foietaj ori feuilletage).

Inainte de toate, cateva reguli (le gasiti si in pachetul de aluat🙂 ), pe care va recomand calduros sa le urmati:

– ca si aluatul fraged, aluatul asta da cele mai bune rezultate atunci cand e cat mai putin manipulat dupa ce este scos din frigider

– folositi un cutit foarte bine ascutit pentru a-l taia

– preincalziti intotdeauna cuptorul la 200 – 220 grade Celsius, inainte de a pune aluatul la copt

Acum, sa revenim la experimentele mele.  Astazi, despre unul dintre cele mai reusite: feuilletage aux pommes, chevre et romarin.

Ingrediente (pentru 2 portii)

ca. 125g aluat frantuzesc (eu am folosit din cel de la bella, aici avem nevoie de circa 1/3 dintr-o foaie)

75g feta de capra, zdrobita cu furculita

25g branza moale de capra, de la frigider (ca sa se intareasca)

1 mar Golden, curatat de coaja si taiat in cubulete, stropit cu putin suc de lamaie

1 lingurita frunze de rozmarin proaspat, tocat

2 lingurite zahar brun

2 lingurite apple butter (daca nu aveti, atunci 1 lingurita de miere)

1/2 lingurita otet balsamic

1 lingurita ulei de floarea soarelui

Preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius.  Pregateste o tava pe fundul careia ai pus hartie de copt.

Taie aluatul in doua dreptunghiuri de circa 15cm X 8 cm.  Cu varful unui ascutit al unui cutit mic, traseaza un fel de sant (adica taie pe o adancime de circa 3/4 din grosimea aluatului, fara sa strapungi in partea cealalta) la circa 1 cm de marginea aluatului, de jur imprejur.  Asa, marginea aluatului se va ‘umfla’ si va forma o bordura frumoasa.

Amesteca cele doua feluri de branza intr-un bol.  In alt bol, amesteca apple butter-ul, otetul balsamic si uleiul.  In mojar, freaca zaharul brun cu rozmarinul tocat – zaharul se va marunti si sa va impregna cu aroma rozmarinului.

Adauga zaharul aromatizat peste mere si amesteca bine.

Aseaza pe fiecare bucata de aluat un strat de branza de capra faramitata.  Deasupra, presara bucatelele de mere date prin zahar.  Cu lingurita, garniseste cu amestecul de apple butter, balsamico si ulei.

Da la cuptor pentru 20 de minute, cat sa se umfle si sa se rumeneasca alatul. Serveste imediat, alaturi de o salata asortata usor amaruie (poate de arugula si radicchio).

Va spun: merele erau perfect patrunse, cat trebuie de moi si temperate de usoara amareala a rozmarinului.  Branza astringenta de capra nu se topise, insa era fluffy si cremoasa.  Topping-ul de apple butter si balsamico intregea toata combinatia, o lega cu baza de aluat cald, crispry si untos.  Perfection!

15 responses to “That kind of ‘aaaa!’ moment. And puff pastry.

  1. fata tu stiai ca un pachet de unt costa 5 lei!?
    am vazut julie and julia si am hotarat sa gatesc cu unt. dar cum dracu ca untu e mai scump decat mancarea in sine. mor.

  2. Vai tu Zina draga… ce pofta am …
    Suna bine si apetisant!
    Chiar miine vreau sa fac ceva cu un aluat de gen!nu stiu inca ce!poate o tarta!
    Pofta buna si o saptamina faina!pa,pa!

  3. @piticugras: incearca sa gatesti cu ghee (unt clarificat) care e mult mai ieftin (cam 35 lei/ 500g)

  4. este unt din care s-a extras apa si e special pentru gatit. il gasesti la bacaniile arabesti si la Bacania Veche sau Ki-Life, la niste conserve mari, aurii cu verde si cu o vaca pe ele🙂

    • Zana Eficientei

      piticului ii e frica de vaci, asa ca mai bine nu-i spuneai cum arata cutia. el se intelege bine cu pestii. si cu pilaful. 🙂

      • daaaaa!!! o sa fac pilaf cu unt. ce desteapta esti tu fata….si pesti cu unt si paine cu unt si unt cu unt.

      • Zana Eficientei

        vezi, pitic, tot de la Zana vine inspiratia … you can call me Julia🙂

  5. Zano, sambata e ziua sotului meu..i-am facut mai toate prajiturile de pe blogul tau,le-a iubit evident…iar de ziua lui vreau sa ii fac un tort, un tort zanesc as vrea…ai vreo idee?

    • Zana Eficientei

      Diana, cred ca – in sezonul asta – cel mai bun tort e cel cu ciocolata si portocale. Ti-as fi recomandat unul cu fructe, insa fructele de acum sunt cam impaiate. Nu garantez, insa voi incerca sa iti propun o idee pana sambata. Si sa iti traiasca!🙂

  6. La ala cu ciocolata ma gandeam si eu,dar cum azi am gasit la piata niste capsuni delicioase e posibil sa il fac pe cel cu ciocolata alba(din nou)…bine,asta dupa ce cumpar alte capsuni,pe astea le-a dat gata.Multumesc!:)

  7. Pingback: Zana ‘expune’ in premiera la Galeria Hart | Zâna Eficienţei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s