Flan Patissier – sa ma frantuzesc si eu putin

Grea boala, asta cu dulciurile.  Si mai rau e daca in interiorul celulei familiale exista conflicte pe aceasta tema.  Nu cumva sa va ganditi ca avem pe vreunul care nu se deda la zaharicale.  Insa avem dezbateri aprinse – glucida contra glucida, cum ar veni.  Hidratu’ de carbon ciocolatos al meu versus hidratii lor vanilati.  Asa se face ca, din cand in cand, trebuie sa le fac damblaua si sa pregatesc ceva cremoso-budincoso-baietesc.

Ingrediente

1 foaie de foietaj (al meu a fost bella)

1 l lapte integral ( eu am folosit 2 cutii X 400ml de lapte evaporat – atentie! nu din cel condensat si indulcit – plus apa pana la 1l)

120g amidon de porumb

170g zahar tos

2 oua intregi + 1 galbenus

2 lingurite de esenta de vanilie

Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.

Tapeteaza o forma rotunda (diametru 20 cm) cu hartie de copt.  Aseaza foietajul in forma, ajusteaza-i marginile (lasandu-le sa atarne usor peste cele ale formei) si inteapa aluatul de pe fund cu o furculita.

Pune intr-un catron 250 ml lapte.  Incalzeste restul de lapte impreuna cu zaharul pana cand ajunge sa dea in clocot.  Da deoparte.

Laptele din castron amesteca-l cu ouale, amidonul si esenta de vanilie.  Toarna treptat peste laptele din bol (cel in care ai dizolvat amidonul) laptele fierbinte (cel in care ai dizolvat zaharul).  Amesteca bine cu telul.

Totul merge acum la loc, in oala in care ai fiert laptele, pe un foc domol.  Amestecand cu telul ori cu o lingura de lemn, lasa crema sa se ingroase putin si sa clocoteasca pret de cateva secunde.

Toarna crema peste baza de foietaj, niveleaza.  Da la cuptor pentru 35 – 40 minute si supravegheaza atent in ultima parte a coptului, sa nu se arda prea tare la suprafata.  Nu e nici o problema daca se caramelizeaza pe unele portiuni, insa nu vrei sa carbonizeze …. 🙂 Lasa sa se raceasca de tot inainte de a servi.  Scoate cu grija din forma, taie in felii si, vorba aceea, da la masa.  Cu un compot de fructe rosii, daca te lasa asistenta ahtiata dupa crema de vanilie pure & simple.

Anunțuri

2 responses to “Flan Patissier – sa ma frantuzesc si eu putin

  1. Zana,am o reteta aproximativa (mai pun apa de trandafiri si portocale) o dau larece si o sevrsc cu rondele de banane,miere si fistic,mananca poporu’ pana nu mai are suflare

  2. Zana Eficientei

    ouch! aia e bomba calorica 🙂 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s