Sa va ‘dezvaluiesc’ o prajitura cu gem de caise

Da, chiar asa.  Am descoperit conjugarea asta intr-o subtitrare a TVR, aseara.  Ma grabesc sa v-o impatasesc, impreuna cu uimitorul adjectiv ‘impactant’.  The world of Romanian language is truly wonderful! De-aia va dau si putina prajitura cu gem de caise, ca e acrisoara si nu vreau sa vi se aplece.

Ingrediente

1 1/2 cani faina alba cernuta

1/3 cana zahar tos

1 lingurita praf de copt

1 praf de sare

2 oua

1 cana de iaurt

1 lingurita esenta de vanilie

4 linguri ulei de floarea soarelui

vreo 6 linguri zdravene de gem de caise  – ca sa fie olecuta mai fluid il poti incalzi un pic de tot in cuptorul cu microunde

Unge si tapeteaza cu faina o tava – rotunda, patrata, cum vrei tu.  Ai grija sa nu fie prea mare (asa cum a fost a mea), pentru ca risti sa obtii niste praji destul de subtirele, in care gemul se va duce rapid catre fundul tavii.

Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.

Intr-un castron, bate ouale, zaharul, uleiul, iaurtul si esenta de vanilie, pana cand obtii un amestec omogen, spumos.

In alt castron, amesteca bine toate celelalte ingrediente uscate – faina, praful de copt si sarea.  Adauga ingredientele uscate peste compozitia de oua si iaurt si amesteca bine cu mixerul ori cu telul.  Toarna in tava pregatita.  Pune cu lingura deasupra – din loc in loc – gemul de caise.

Cu varful unui cutit ori cu o scobitoare, deseneaza tot felul de curbe in aluat, ca sa obtii un efect marmorat.

Da la copt pentru vreo 40 de minute, pana cand prajitura e rumena, iar o scobitoare infipta in mijloc iese curata.  Scoate din cuptor, lasa sa se racoreasca in tava vreo 10 minute, apoi taie si aseaza pe un platou.

Pudreaza cu zahar si …baga mare.  E buna si calda si calduta si rece.  E buna si pe moment si peste noapte si a doua zi, la micul dejun.  Ce sa mai, e o prajitura foarte ‘impactanta’!🙂

26 responses to “Sa va ‘dezvaluiesc’ o prajitura cu gem de caise

  1. Buna! Cat de mare a fost tava ta? Cred ca voi incerca prajitura asta pentru ca inca mai am provizii de gem… Arata „delicios de bine”!

    • Zana Eficientei

      tava a fost cam 25 X 30 cm, insa va sfatuiesc sa alegeti una mai mica – sa fie aluatul mai gros.

  2. ce frumos dezvaluiesti tu… nah, asta mai lipsea. sa injughiem prajituri. frumoase sfaturi ne dai…

    azi o sa te zdrobesc cu o pulpa de porc la cuptor. presarata cu busuioc sau asa.

  3. Arata bestial – daca am suficienta energie la sfarsitul zilei acesteia (we are in the midts of remodeling our new home), o sa gatesc asta. Sau cine stie… poate ca o fac acum de dimineata cat inca am gaz in rezervor ca sa zic asa.

    You are an inspiration my dear!

  4. asa dezvaluitoare esti in ultima vreme, zau, n-am cuvinte😀. buna prajitura, mi-a placut remarca cu greata😀😀

  5. Of, zână, zână,
    Ce mă fac acum cu amarnica-mi dietă în faţa prăjiturii ăsteia de 2242 calorii?
    Venisem şi eu, mai cu o ceapă, mai cu-n morcov după tocăniţa de midii acum mă duc să cotrobăi după gemuri prin camară…

  6. buna! as avea o nelamurire vizavi de cantitatea de faina.ce inseamna 11/2?

  7. buna! as avea o nelamurire vizavi de cantitatea de faina.ce inseamna 11/2?ms

  8. in 10 minute o scot de la cuptor, abia astept.

  9. vreau sa spun ca doar ce am terminat prajitura…nici nu am mai apucat sa sa o las sa se raceasca alea 10 min ca s-a mancat din tava…a iesit extraordinar! va multumesc pentru reteta

  10. Maria Magdalena

    Intrebare: Daca folosesc dulceata de prune …imi iese ceva,sau se scufunda prunele la fund? A incercat cineva?

  11. Naspa rau a iesit. Trebuie mai putina faina probabil. Reteta aiurea. E reteta de la briose in tava mare. De cacao.

    • Zana Eficientei

      Draga Ana, nu e de cacao, ci este cu gem de caise. Comentariul tau a fost la un pas de a fi sters, nu din cauza opiniei, ci din cauza limbajului…. Daca insisti sa practici un astfel de limbaj, rugamintea este sa nu o faci aici, ci pe alte pagini. Multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s