Pannacotta de vanilie cu coaja de portocala glasata si sos de cacao

Nu se mai putea asa.  Rontzaisem toata cioco din perimetru si explorasem toate dulapurile.  Nici macar o umbra de zahar rafinat si prelucrat sub forma vreunui desert onorabil.  Angajamentele mele curajoase, legate de o ruptura transanta cu dulciurile, se evaporau usurel. Si uite asa a aparut pannacotta asta.

Ingrediente

375ml lapte

375ml frisca lichida

100g zahar tos

1/2 baton de vanilie

3 lingurite de gelatina granule

50g coaja de portocala glasata,taiata in bucatele (sau stafide inmuiate in coniac, daca nu ai coaja de portocala)

250ml apa

3 linguri zahar brun

2 lingurite cu varf de cacao

2 linguri Cointreau, Grand Marnier ori alt alcool cu portocale (daca ai folosit stafide, poti persevera cu coniacul ori cu niste rom de buna calitate)

Unge cu putin ulei de floarea soarelui 6  forme de 150ml ori 6 – 8 recipiente mai mici (pahare, cesti) rezistente la caldura.

Intr-o craticioara, toarna laptele si frisca lichida.  Adauga zaharul si batonul de vanilie despicat cu cutitul.  Pune pe foc si incalzeste pana aproape de fierbere. Da deoparte, presara deasupra gelatina si amesteca pana cand aceasta s-a dizolvat complet.  Lasa sa se racoreasca si sa se aromatizeze cu vanilia.

Intre timp, presara pe fundul tuturor formelor coaja de portocala taiata cubulete sau stafidele.  Deasupra, toarna printr-o sita compozitia racorita de lapte cu vanilie.  Pune la frigider pentru 45 minute.

Intre timp, pregateste sosul de ciocolata – intr-o craticioara, toarna apa si zaharul brun si pune la foc potrivit.  Amesteca pana cand zaharul se dizolva si lasa sa clocoteasca la foc redus, pana cand volumul siropului se reduce la jumatate.  Adauga cele 2 lingurite de cacao si alcoolul si lasa inca 2 minute pe foc.  Da deoparte si lasa sa se racoreasca complet.  Toarna in bolurile cu pannacotta.  Lasa la frigider inca 2 ore.

Atunci cand vrei sa servesti, scufunda fundul recipientelor in apa clocotita pentru cateva secunde.  Daca mai este nevoie, desprinde de pe margini cu varful unui cutit.  Acopera recipientul cu o farfurioara si rastoarna.  Serveste, delecteaza-te si uita de toate promisiunile exagerate pe care le-ai facut de Anul Nou!

10 responses to “Pannacotta de vanilie cu coaja de portocala glasata si sos de cacao

  1. ha ha! Good advice! And good food too!

  2. doamne doamne, initial am inteles pancreatita de vanilie….

    nu te mai juca cu inimile noastre mah!

  3. Effy, de unde iei portocale bio, sa potzi folosi coaja si de unde iei frishca lichida si cum se cheama ea pe cutia ta?

    • Zana Eficientei

      portocale bio? n’exagerons pas … eu cumpar coaja de portocale gata zaharisita de la grecii din Piata Floreasca, habar n-am daca e bio au ba🙂 Pe cutia mea de la La Dorna scrie ‘smantana pentru frisca 35% grasime’🙂

  4. ce promisiuni? n-am facut nicio promisiune😀. pot manca fara probleme de constiinta, deci ;)!

  5. Stii, au francezii o vorba apropo de promisiuni: „promettre c’est noble, tenir c’est bourgeois”😀😀 Frumoasa si mai ales delicioasa recidiva!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s