Tort de ciocolata cu portocale

Asadar, ieri am zis ca nu mai vreau sa mananc atata zahar in 2011.  O astfel de decizie majora nu poate fi pusa in practica fara a fi sarbatorita.  Si cum as putea sarbatori mai bine reducerea semnificativa a consumului meu de zahar decat cu un tort imposibil de ciocolatos si parfumat, dens si satios?

Descoperisem recent o reteta de blat cu cacao despre care autoarea lui, Serena Bass (caterer newyorkez), spune: dureaza mai putin sa combini toate ingredientele decat sa incingi cuptorul pentru a-l coace.  Adevarat! Am verificat si asa este. I-am adaugat putin Grand Marnier, l-am acoperit cu un ganache mama-mama si l-am presarat cu coaja de portocala confiata.  Rezultatul? Magnific!

Ingrediente

Pentru blat

75g cacao pulbere

350g zahar

245g faina alba

1,5 lingurite praf de copt

1,5 lingurite bicarbonat de soda

1 lingurita sare

250ml sana sau lapte batut

2 oua maricele

125ml ulei de floarea soarelui si putin in plus, pentru uns forma

2 – 3 linguri lichior de portocale / Grand Marnier (daca nu vrei aroma de portocale, inlocuieste cu 2 lingurite esenta de vanilie)

250 ml apa clocotita

Pentru crema ganache

300 ml smantana dulce, grasa (35% grasime)

300g ciocolata amaruie de calitate (minim 60% cacao)

Pentru decor

coaja de portocala confiata/zaharisita, taiata in patratele

Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.

Unge cu putin ulei interiorul unei forme rotunde de copt (din cele cu arc, la care laterala se detaseaza de fund), cu diametrul de circa 23cm. Acopera fundul formei cu hartie de copt.  Intrucat compozitia pentru blat este destul de fluida, inveleste fuldul formei (pe exterior) cu folie de aluminiu – eu asa am facut, pentru ca mi s-a mai intamplat sa patesc accidente.

Intr-un castron mare, cerne toate ingredientele uscate: cacao, zahar, faina, praf de copt, bicarbonat si sare. Amesteca-le usor.

In alt castron, amesteca toate ingredientele lichide, mai putin apa: sana, uleiul, ouale, aroma folosita.

Toarna ingredientele lichide peste cele uscate si amesteca pe jumatate – in sensul ca nu trebuie sa ajungi la o compozitie omogena.  In acel moment, toarna deasupra apa clocotita si bate cu telul, pana cand ajungi la o compozitie fluida si uniforma.  Toarna in forma si da la cuptor pentru circa 45 – 50 de minute – verifica daca blatul este gata cu o scobitoare infipta in centrul lui, atunci cand scobitoarea iese curata, blatul este gata.  

Cat timp se coace blatul, pregateste crema ganache.  Intr-o craticioara, incalzeste smantana dulce pana aproape de fierbere.  Adauga ciocolata rupta in bucati si amesteca bine, sa obtii o crema lucioasa si omogena.  Da deoparte si lasa sa se raceasca complet – vei constata ca aceasta crema se intareste incepand de la margini, asa ca e bine sa o mai amesteci de cateva ori pe masura ce se solidifica.  Spre final, cand e aproape rece, o poti pune la frigider, ca sa se ingroase si mai mult, capatand o consistenta care iti permite sa acoperi cu ea blatul.

Odata copt, scoate blatul din cuptor si lasa-l sa se raceasca in forma.  Desfa forma, scoate prajitura si rastoarn-o cu grija pe un gratar.  Lasa sa se mai raceasca cam 10 minute si indeparteaza hartia de copt.

Tot ce ti-a mai ramas este sa asamblezi tortul.  Intrucat blatul este destul de fragil, eu nu m-am aventurat sa il tai, pentru a-i mai adauga un strat de crema la mijloc.  Pur si simplu, l-am acoperit cu crema si am presarat deasupra bucatelele de coaja de portocala.  Dupa aceea, obligatoriu la frigider, pana a doua zi.   Concluzia: e atat de bun incat, daca voi sari parleazul deciziilor mele de Anul Nou, o voi face numai pentru o asemenea deliciu. Dixit!

P.S. Nu ma intrebati de unde a aparut dunga aia de pe fundul blatului – singura explicatie plauzibila ar fi o cuta in hartia de copt.  :)

21 responses to “Tort de ciocolata cu portocale

  1. I LIKE your New Year’s resolution! Let’s ban sugar with sugar. Cui pe cui se scoate, nu????

  2. slava domnului ca nu are menta in el. sau ai pus? ca nu am citit tot carnatu de cum se face, ca eu acu il fac doar din privire, ca chinezu.
    tort e o idee buna. mereu.
    dar un snitzel cu cartofi prajiti cand ne arati?

  3. tocmai vroiam sa intreb daca blatul trebuie crestat? :)) ce are ma menta, io am avut tort de menta de ziua mea, its good.io n’am probleme cu zaharul, am probleme cu smantana.e atat de …grasa:/

    • Zana Eficientei

      menta ar fi chiar foarte misto in combinatie cu ciocolata, daca stau sa ma gandesc. cat despre smantana, pune si tu din aia mai light, cu 12% grasimi si spune-ne cum a iesit🙂

  4. asa, bravo! deciziile marete trebuie sarbatorite ca atare😀.

  5. eh, am facut tort de ciocolata pt revelion, deocamdata pauza…da, eu cam pe toate le fac varianta light, inlocuiesc si zaharul, smantana, cam tot ce pot..

  6. Sper ca dupa asta te potolesti, daa?😀

  7. La multi ani, in primul rand!
    Mi-e foame, in al doilea rand😀
    Si, deci, cantitatile sunt pentru ce tava? io as presta unu’ dreptiunghiular (20×30) si as vrea sa iasa inalt, cat sa-l tai in 3 (Doamne ajuta).
    Pliz help :d

    Pupam maxim

    • Zana Eficientei

      asa cum am spus si in postare, pentru o tava rotunda, cu diametrul de vreo 23 cm. chiar ma gandeam ca ar fi bine si intr-o tava dreptunghiulara, ca sa poata fi taiat in patrate – cred ca 20X30 e in ordine. nu stiu cum va fi cu taiatul in 2 – mare atentie ca e fragil, insa crema vei vea destula. 🙂

  8. Uf, ce-mi faci tu mie…Cu supa vietnameza a fost mai simplu dupa ce am vazut-o in poza, am fost la 1m distanta pe plaja si am cerut repede una, dar fineturile cu ciocolata sunt marfa de contrabanda, nu pup pe aici ! Pentru naufragiati nu postezi retete de Nasi Goreng, Bulalog etc, ca sa nu mi se mai faca dor de casa ?🙂

    • Zana Eficientei

      asa-ti trebuie, madam, daca umbli brambura … acu’ pe unde mai esti?🙂 cand te intorci, facem tort, sa sarbatorim🙂

      • insulita Boracay in Filipine imi e casa acum, ma dau cu kiteul ca zuza ore intregi pe ocean🙂 Tocmai ce mi-am extins tck de avion, pina in martie ma ard la 36 de grade, maninc tanighi cu orez si yellow fin tuna la gratar pe plaja, direct de la pescari🙂 Insa prajituri ca ale tale nu gasesc pe sub palmieri pe aici, imi lasa gura apa ! Ce iti aduc de aici, condimente, ceva ?

      • Zana Eficientei

        ce bine de tine! aici e o vreme caineasca, trebuia sa dau o raita cu dna Cristina pe la Viena, dar am renuntat – astept vremuri mai insorite🙂 tie – distractie placuta si kite zburdalnic! da, niste condimente specifice locului ar fi grozave, mersi frumos de tot🙂

  9. Pingback: Chocolate-Orange Birthday Cake | coolnewz about hot thingz

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s