Oua a la portugaise

OK, zeii au grait and we have a tie.  Asa ca voi incepe, in ordinea fireasca a unui meniu, cu ouale in stil portughez. Pentru mine, reteta asta inseamna vara – atunci sunt perfecte si rosiile si ardei. Insa merge si acum, mai ales daca ne loveste S.A.D.-ul din motive de bezna si nor.

Ingrediente (pentru 2 persoane)

4 oua

1 ardei mare – rosu, portocaliu, galben sau din cei verzi-galbui, de vara

4 – 5 rosii

2 catei de usturoi

1 lingura de ulei de floarea soarelui

cimbrisor verde tocat, sare si mult piper

Inainte de toate, cresteaza pielita rosiilor in cruce si scufunda-le in apa fierbinte.  Dupa cateva minute, curata-le de pielita si de seminte, iar pulpa obtinuta taie-o in cubulete frumoase.  Curata si ardeiul de cotor si seminte si taie-l in fasii.  Curata usturoiul si toaca-l marunt.

Intr-un castron, bate bine cele 4 oua si asezoneaza-le cu sare si cimbrisor tocat.  Toarna uleiul intr-o cratita / tigaie adanca si incinge-l.  Caleste la foc mic, pret de 1 – 2 minute usturoiul tocat.  Adauga rosiile si ardeiul si lasa-le sa se inmoaie.  Dupa 4 – 5 minute la foc potrivit, salta flacara, sa se evapore aproape complet sucul lasat de rosii.  Adauga ouale batute si amesteca in continuu, ca pentru jumarile de ou.  Nu lasa ouale sa se usuce complet – trebuie sa ramana moi si cremoase.  Asezoneaza cu piper negru din belsug si serveste imediat, cu paine proaspata alaturi.  Bom apetite!

Anunțuri

23 responses to “Oua a la portugaise

  1. :* Pupam cu respundere si maine portughezele sa traiasca! Sarut mainile si poimainile :o)

  2. Poate pui si celelalte doua retete 😉

  3. draga zina,
    ma tot gindeam ce-mi doresc eu de sarbatorile acestea culinare si taare mi-as dori niste retete de entre-uri gustoase si pufoase, ca mult mi-a secat imaginatia si musafirii vin de la cale lunga, sa-mi ajunga…
    multumesc anticipat :))

    • Zana Eficientei

      Cu mare placere. Pana acum am comenzi pt deserturi si antreuri de sarbatori. 🙂 Ma execut de urgenta – sa-mi trag si eu sufletul dupa o saptamana agitata! 🙂

  4. saru-mana pentru reteta,azi ma duc la stomatolog ,scap si pot manca

  5. uraaaaaa! am scapat,am mancat un sandwich ,yep;maine poate reusesc sa mananc un mar,mi-e o poftaaa

    • Zana Eficientei

      saraca de tine, imi inchipui cum a fost – eu as fi fost pe pereti sa nu pot manca decat cu paiu’ 🙂 spor la mestecat! 🙂

  6. Heeei, v-ați făcut de cap fără mine, parcă brownies erau pe primul loc…

    • Zana Eficientei

      situatia a fost rasturnata de cateva comentarii mai tarzii 🙂 oricum, aveti ambele retete 🙂

  7. omleta? omleta!? a trebuit sa se inventeze internetul ca sa invatam sa facem omleta? sa iti fie rusine zana eficientei!

    ce daca e portugheza? tot omleta e. e ca cum faci io acu niste pesti la tava in cuptor ca cand sunt plachie si o sa le zic plachie boliviana. eeeh?

    ca ce chestie e boliviana daca tot 3 carasi sunt acolo? e drept ca sunt mari rau dar tot pesti tacuti raman. auziti la ea, omleta portugheza… doaaaamne…

    • Zana Eficientei

      pitic rau, de unde stii tu ca nu exista plachie boliviana? norocul tau ca n-am forta, ca imi faceam un scop in viata sa iti demonstrez ca se face plachie si din pesti prinsi in lacu’ Titicaca 🙂

  8. @piticugras : Probabil i-a pus denumirea asa pentru ca a pus rosii si ardei + usturoi…vroiai sa se numeasca omleta cu ardei gras,rosii si usturoi ? Merge si titlul asta,noi stim ca papam ceva romanesc mai diferit decat simpla omleta pe care toti stim s-o facem…

    • toti oamenii pun in omleta tot ce gasesc in frigider sau in dulapul cu usturoi.
      nu tzine.. e ca cum as pune eu bere si deodata omleta devine bavareza.
      dar nah, e posibil sa fie vorba de ardei din portugalia. am avut si io. luminau noaptea.

    • Zana Eficientei

      i-am pus titlul asta pentru ca … asa m-a invatat mama mea ca se cheama 🙂 va rog s-o luati la paruiala si pe Sanda Marin, ca si ea facea rosii portugheze (umplute cu orez si maioneza) sau vinete portugheze (vinete feliate, date prin faina si prajite, apoi date la cuptor cu rosii si branza). hai … sa vad eu ca va da mana …:) 🙂

  9. @piticugras : probabil din cauza ardeiului daca a fost folosit verde-galbui cum zice zana in combinatie cu rosiile au format culorile de pe steagul Portugaliei si de acolo denumirea…am zis alta varianta 😆

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s