Conopida la cuptor

O reteta ca la carte.  Ca la cartea Sandei Marin, fara de care nicio cuhnie romaneasca nu are a se afla.  Tineti-va bine de reteta asta, ca toamna e lunga si piata plina de conopida – alba, dolofana si gustoasa.

Ingrediente

1 conopida cum am mai zis – alba, dolofana si gustoasa –  spalata, curatata de frunze si impartita in buchetele potrivite

1 lingura de faina

2  – 3 linguri de unt

1 ceasca de lapte

2 – 3 linguri de smantana

2 pumni de cascaval ras (eu am avut emmental)

2 lingurite de pesment

sare, piper negru, nucsoara macinata

Pune conopida la fiert.  Dupa ce a dat primul clocot, arunca apa si ia-o de la capat.  Lasa sa fiarba in apa cu sare, la foc potrivit, cam 10 minute – sa nu se faca praf, dar sa fie patrunsa.  Scurge si da deoparte.

Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Ia o forma care merge la cuptor si unge-o bine cu unt.  Aseaza frumos buchetelele de conopida in forma de sticla.  Separat, pregateste un sos alb.  Topeste intr-o craticioara 1 lingura de unt, adauga faina si amesteca energic, sa nu se formeze cocoloase.  Stinge cu laptele si lasa la foc mic, amestecand frecvent, cat sa se ingroase ca o smantana.  Acum adauga jumatate din cascavalul ras si cele cateva linguri de smantana.  Amesteca din nou si asezoneaza cu sare, piper si putina nucsoara rasa.  Toarna uniform peste conopida.  Presara deasupra restul de cascaval, pesmetul si stropeste cu unt topit.  Da la cuptor pentru circa 30 – 35 de minute.  In ultimele 5 minute, poti trece cuptorul pe grill, ca sa se rumeneasca frumos.  Serveste conopida fierbinte, sa se topeasca in gura si sa o pomenesti pe Sanda Marin.

24 responses to “Conopida la cuptor

  1. Ce bine arată! La foamea pe care o am aş ronţăi monitorul. Mai am nişte vinete în frigider dar după ce le execut, mă duc să-mi iau conopidă🙂

  2. cristiangheorghe

    Io am auzit că Sanda Marin e bărbat. Dacă era Sandra Marin, nu aveam dubii. Ca de exemplu, Sandra Brown. Care cică e un autor colectiv. De fapt, câte tăvi de conopidă d-asta ziceai că ai făcut? m? Pot să pap măcar una? Adică o tavă? O împart cu Stanislas că și motanu ăsta e un pofticios…

    • Zana Eficientei

      am auzit si eu de Sandra Marin Brown, care scrie carti de bucate de dragoste, cu happy end. exemplu: ea gateste, dar nu se ingrasa. el mananca, o ia de nevasta si o lasa mostenitoare peste o imensa avere. ea isi cumpara o masina de gatit AGA si cutite de bucatarie japoneze.
      tz, tz, iar ai ajuns tarziu la masa – ce sa-ti fac? nu mai e conopida.🙂

    • Da, si eu am auzit asta (cica Domnul Marin Sanda)… Ma iau insa dupa regula ca daca pe Marin Preda il cheama Marin Preda si nu Preda Marin, probabil ca si pe Sanda o cheama Sanda si nu Marin… :P…

      • Zana Eficientei

        editia Humanitas a cartii de bucate elucideaza aceasta chestiune – a fost o doamna, cu poza cu tot si cu o biografie foarte interesanta, de altfel.

  3. cristiangheorghe

    Vorba lu Piticu Gras: ”Damn…”😀

  4. Reteta e delicioasa si maine ma-nfig in piata! Da’ trebuie sa recunosc (asa, asa, plangeti-mi de mila acum) ca de mult n-am mai ras asa de bine citind comentariile la un articol … cine-ar fi crezut ca frumusica asta de conopida starneste asemenea umor?! Revin la be-he-he! A domani!

  5. sa stii ca’ntreaba multa lume cat mai am pana la menopauza. abia astept momentul acela cand imi va fi cu desavarsire imposibil sa mai nasc pui vii

    • Zana Eficientei

      nu vreau sa te dezamagesc, insa – cu tehnica moderna – poti naste pui vii ‘til you kick the bucket.

  6. cuvintele tale ma linistesc mult.. zano chiar esti eficienta

  7. Pingback: Topul anului I | Zâna Eficienţei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s