Prajitura fara faina, cu pere si ciocolata

Daca as fi avut ciocolata fara gluten, asta ar fi fost o prajitura ideala pentru cei cu intoleranta la gluten.  Habar n-aveam ca exista si astfel de ciocolata, iar intoleranta nu avem niciunul de prin casa, asa ca eu am facut-o pentru ca imi place combinatia de pere cu ciocolata.

Ingrediente

85g unt, plus inca o lingura, pentru uns forma

85g ciocolata amaruie, rupta in bucati

85g migdale sau alune prajite si macinate

85g zahar brun, plus inca putin pentru tapetat forma

3 oua, separate in albusuri si galbenusuri

4 pere, curatate de coaja si cotor si taiate in jumatati

1lingura de brandy/coniac

zahar pudra

Taie un disc din hartie de copt, mare cat fundul unei forme de prajitura cu arc (din cele la care peretii se separa de fund). Unge fundul si peretii formei cu unt, aseaza discul de hartie peste unt si unge-l si pe el cu unt.  Pune putin zahar in forma si roteste, astfel incat zaharul sa o tapeteze.

Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.  Topeste ciocolata si untul la bain marie, ia de pe foc, adauga lingura de alcool, amesteca si da deoparte.  Intr-un castron, freaca galbenusurile cu zaharul, pana cand arata ca o crema spumoasa, galben deschis.  Adauga ciocolata cu unt si migdalele.

In alt bol, bate albusurile spuma.  Amesteca o lingura de spuma de albus cu restul compozitiei, apoi restul – cu miscari delicate, de jos in sus, sa nu se tufleasca. Toarna totul in forma pregatita, aseaza perele frumos deasupra, cu partea bombata in sus si da la cuptor pentru 40 de minute.  Scoate din cuptor, lasa sa se racoreasca putin in forma, apoi desfa si pune pe gratar, sa se raceasca de tot.  Pudreaza cu zahar si serveste cu inghetata de vanilie.  Mie imi place sa o mananc cat e inca usor calduta – in combinate cu inghetata, nota 10!

7 responses to “Prajitura fara faina, cu pere si ciocolata

  1. Habar nu aveam ca ciocolata ARE gluten???

    • Zana Eficientei

      se pare ca are urme de gluten, iar cei care au intoleranta din aia grava, nu suporta nici atat.

  2. da’ de cind si de unde creste gluten in ciocolata? ca prin partile de internet de unde ma aprovizionez eu cu informatie glutenul se egzista doar prin grau si alte citeva cereale, cine naiba pune faina de grau in ciocolata? poate-mi scapa mie ceva, ca e cam tarziu…

  3. in fine, dincolo de dezbaterea pe marginea glutenului, reteta promite mult! Nu stiu cum sta treaba cu untul ala, dar in rest cred ca este o reteta Montignac-compatible.🙂

    • Zana Eficientei

      sa-i fie tarana usoara lui nenea Montignac – cred ca da. poti inlocui untul cu margarina, pe care eu o urasc de cand am citit ca e singurul lucru dintr-o bucatarie de care gandacii nu se ating … spune multe …

  4. Pingback: Topul anului I | Zâna Eficienţei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s