Malohta: pentru ca am venit de la Istanbul si pentru ca am prea multa fasole

Dupa criza rosiilor, a urmat criza pastailor de fasole – kilograme intregi de fasole galbena (si din cea subtire, si din cea latareata) ma asteptau in frigider si in gradina.  Asa cum era de asteptat, in agitata mea minte, recenta si scurta expeditie in Turcia s-a suprapus peste excesul de legume si a rezultat o reteta de salata, originara din zona Marii Negre.  Ii zice malohta si are un sos usturoiat, care aminteste cumva de scordolea.

Ingrediente

1.5 kg fasole galbena pastai

ulei de masline

zeama de lamaie

100g miez de nuca, pisat

4 catei de usturoi

1 lingurita de seminte de coriandru, pisate

1 ardei iute si rosu, uscat sau fulgi de chili

sare, piper, un praf de paprica dulce

Curata fasolea si tai-o in bucati.  Pune-o la fiert in apa cu sare.  Scurge-o bine cand e gata, apoi pune-o sub jet de apa rece, in strecuratoare.  Lasa sa se scurga bine, apoi pune-o intr-un castron.  Adauga ulei de masline si zeama de lamaie, dupa gust.

Intr-un mojar, amesteca usturoiul zdrobit cu latul lamei de cutit, coriandrul, nucile pisate, ardeiul iute rosu, sare si piper negru.  Freaca totul bine de tot cu pisalogul, ca sa obtii o pasta usturoiata si picanta.  Adauga peste fasole si amesteca pret de cateva minute – sa se distribuie pasta asta uniform in toata salata.  Vei constata ca sosul se emulsioneaza si se albeste.  Presara deasupra putina paprica dulce si pune la frigider cel putin 4 ore inainte de a servi.  Te lingi pe degete – nuca si de coriandrul ii dau un gust cu totul aparte si te scot definitiv din monotonia retetelor obisnuite cu fasole verde ori galbena.

13 responses to “Malohta: pentru ca am venit de la Istanbul si pentru ca am prea multa fasole

  1. in dobrogea nu exista ulei de masline.
    apoi. nici nu stiam de asa retzeta lipoveneasca. ai descoperit apa calda…

    eu zic sa mergi mai des in turcia. o sa inveti multe. sau macar in delta la noi la lipoveni.

    • Zana Eficientei

      eu am spus – dupa cum poti vedea – ca aminteste de scordolea… nu ca ESTE scordolea. reteta este turceasca, nu lipoveneasca, asa ca nu vad unde este problema.

  2. pai vezi ca nu vezi? aia e problema.
    nu mai zice ca e turceasca. e lipoveneasca!

    • Zana Eficientei

      eu asa am gasit-o, drept turceasca – asa am dat-o. daca zici tu ca o fi lipoveneasca, asa o fi, nu neg. in fond, ce conteaza – de buna e buna!🙂

    • Zana Eficientei

      si de ce esti acum ‘echipa coreei de nord’ ?

  3. ba nu sunt.

    SPANIAAAAAA!!!!!!!

  4. Te invit sa-mi faci o vizita la adresa
    http://mediaclement.wordpress.com
    Daca doresti un link in blogul pe care il administrez, te astept in pagina
    http://mediaclement.wordpress.com/2010/07/11/parteneri-din-blogosfera/

  5. Bine ca ai revenit ca muream de foame!🙂

  6. cristiangheorghe

    Huhhh… stai să mă-ntind un pic.. Așaaaa… Auzi, ”malofta” asta merge cu bere? Hai noroc!

    • Zana Eficientei

      da’ de ce tre sa te dezmortesti, frate?🙂 te-a luat curentu’ aseara la meci? merge si cu bere!

  7. cristiangheorghe

    Am jucat finala Cupei Mondiale de Lene: eu vs. motanul Stanislas. Care zace nemișcat mai mult timp e campion. M-a bătut, în prelungiri ce-i drept… huuuhhh, m-am mai întins un pic…

    • Zana Eficientei

      salutari motanului Stanislas! eu m-am zbantzuit cu proastele mele de schnautzeritze pana cand a inceput ploaia. a’ mica se ascunsese dupa o tufa si isi pusese labele peste ochi – cica asa nu o vedeam …🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s